אלרגיה לביצים
'אלרגיה' או 'רגשת' בעברית היא תקלה במערכת החיסון שלנו שמגיבה כלפי חומרים שלא אמורים להיות מזיקים בתגובה קיצונית, כאל פולשים זרים ומזיקים. תקלה זו במערכת החיסון עלולה לגרום לשוק אלרגי ולסכנת חיים.
אלרגיה לביצים שכיחה בתקופת הילדות ולרוב נפתרת אחרי גיל שש, אף על פי שבמקרים מסוימים הרגישות נמשכת לתקופת הבגרות.
כאשר אדם אלרגי לביצים המערכת החיסונית שלו מגיבה בצורה קיצונית לאלרגנים. האלרגיה יכולה להיות לחלמון, לחלבון או לשניהם, אם כי האלרגיה לחלבון שכיחה יותר.
תגובת האלרגיה לביצים מתרחשת תוך שניות, דקות או שעות. ההשפעה היא על שלוש מערכות בגוף:
>עור: מעור מגורה ועד פריחה אדמדמה.
>עיכול: בחילות, הקאות, שלשולים.
>מערכת הנשימתית: קושי נשימתי, צרידות או/ו התעטשויות.
תגובה חמורה לביצים עלולה לגרום לנפיחות ובצקות במערכת הנשימה, חנק ואף איבוד הכרה. קיים מצב בו אין צורך בבליעה או מגע עור עם הביצה, נשימת אדי ביצה, יכולה לחולל הלם אנאפילקטי אצל אנשים רגישים במיוחד.
חשוב לאבחן את האלרגיות אצל רופא מומחה! מומלץ לבצע בדיקה על ידי דגימת דם ושליחתו למעבדה. לרוב תגובות האלרגיה מופיעות בינקות בעת ניסיונות ראשונים בהעשרת התפריט היומי. זה הזמן לפקוח עין ולתת מרכיב אחד של מזון חדש בכל פעם, לבצע את ה'ניסויים' בשעות הבוקר ולהיות ערים לכל שינוי עורי או התנהגותי במהלך היום.
אם התגלתה אלרגיה חמורה, בקש מהרופא שלך מזרק אפינאפרין אוטומטי להזרקה בשריר הירך. המינון ניתן לפי גיל ומשקל. המזרק מציל חיים!
לאחר שזיהינו מהו מקור האלרגיה, הדרך הטובה והבטוחה ביותר לחיות עמה היא ליצור בבית מקום סטרילי מביצים. אלרגיה לביצים קשה לויסות בשל העובדה כי קיימים כל כך הרבה סוגי מזון סביבנו המכילים את האלרגן. יש להמנע מאכילת מוצר כלשהו ברגע שקיים ספק לגביו. השליטה בתסמיני האלרגיה מצריכה רחיצת סכו"ם וכלי מטבח לפני שימוש מחוץ לבית. במצבים בהם התגובה האלרגית באה לידי ביטוי במגע ו/או הרחה, יש לדאוג שאנשים שבאו במגע עם ביצה ירחצו ידים ופה מהאלרגן.
יש לזכור שחלק מהחיסונים גדלים על מצע ביצים. בקנית מזון יש לבדוק את המדבקות על כל מוצר. כיום חברות רבות מסמנות רשימת אלרגנים שכיחים. רשימה זו קלה יותר מקריאת כל רשימת המרכיבים.
דוגמאות לסוגי אוכל שיכולים להכיל ביצה: עוגות, לחמים, לחמניות, ביגל, ואפלים, סופגניות, קרקרים, עוגות, כדורי בשר, כבד קצוץ, אטריות, פסטה, רטבים לסלט, מיונז וגם מספר מוצרי קוסמטיקה, משחות שיניים ואפילו שמפו עשויים להכיל ביצים.
בהכנת ארוחה יש אפשרות להמיר את הביצים במתכון באחת מהתערובות הבאות. המידות המצוינות הן להמרה של ביצה אחת. חשוב לדעת שהתערובת עלולה לשנות מרקם אם יש יותר משלוש ביצים במתכון המקורי.
>כף וחצי מחית פירות כגון: משמשים, רסק תפוח עץ או בננות.
>כף וחצי חמאת בוטנים מומסים במעט מים חמים.
> כף וחצי קמח חומוס.
>כף וחצי טחינה.
>2 כפות מחית שעועית או פירה.
>טופו מרוסק עם מעט מים.
>כפית שמרים מומסים ברבע כוס מים פושרים.
המנעות מאכילת ביצים לא אמורה לגרום בעיה תזונתית אם משתמשים בתחליפים טובים כגון: שקדים, פול, כרוב ולחם מלא.
חשוב להתיעץ עם תזונאי/ת לשם קבלת תפריט תזונה מספק וללמוד על סוגי מזון נוספים שיכולים להכיל ביצה.
http://www.organi4u.co.il/